Güzelyalı mah. Süleyman Demirel Bulvarı Gölçicegi Apartmanı 39/A, Çukurova, Adana 34903

40’ından sonra anne olmak mı? Neden olmasın.

40’ından sonra anne olmak mı? Neden olmasın.


40 yaş ve üstü gebeliğe dair kulaktan dolma bilgileri unutun. Çünkü o bilgiler üzerinden 20 yıl geçti… Tıptaki gelişmeler ve yeni tekniklerle geç yaşta anne olmanın önünde artık eskisi gibi büyük engeller yok.

Günümüzde “önce kariyer, sonra çocuk” diyen kadınların sayısı giderek artıyor. Hal böyle olunca kariyer peşinde koşturan kadınlar çocuk sahibi olma yaşını biraz daha öteleyebiliyor. Ancak söz konusu geç annelikte, geçmişten günümüze kadar gelen yanlış söylemler ve halk arasında dile getirilen korkutucu ihtimaller kadınları da bir yandan tedirgin ediyor. 40 yaş ve sonrasında kadınlarda yumurta rezervinin azaldığı bilimsel bir gerçek elbet. Fakat gebelik için erken dönemde yumurtanın dondurulması işlemi, tüp bebek işleminde artan başarı oranları ve hamilelik süresince annenin hekim tarafından yakın takibi ile geç annelikte ortaya çıkan sorunlar, neredeyse genç yaşta normal bir gebelikte yaşananlardan farklı değil.

40 yaş ve sonrası annelikte sakat çocuk doğum oranı ve hamileliğe bağlı komplikasyonlar artabilir ancak bunlar oldukça düşük artışlardır. Günümüzde bilimsel ve iyi bir takiple bunların hemen hepsi önceden tespit edilerek gerekli adımlar atılabiliyor. NİPT (Non-İnvaziv Prenatal Tarama), gebeliğin 10.haftasından başlayarak belirli genetik durumları tarama imkanı sunan güvenilirliği yüksek, kolay ve hızlı bir tarama testidir. NIPT testi, herhangi bir girişimsel müdahalede bulunulmadan uygulanır. Sadece gebeden alınan basit bir kan örneği üzerinde tarama yapılır. Annenin kan örneğinin içerisinde fetüse ait fetal DNA analizi yapılır. Öncelikle özel teknolojiler sayesinde fetal DNAlar annenin kanından ayrıştırılır. X ve Y kromozomları dahil 46 kromozomun incelenmesini sağlar.

40 yaş üstü kadınlar sağlıklı hamileliklere sahip olabilir

Bazı kadınlar doğum anormalliği olan bir bebeğe sahip olma şansını değerlendirmek için genetik testi yaptırmayı da seçebilirler.

Bu artan risklere rağmen, 40 yaş üstü kadınlar sağlıklı hamileliklere sahip olabilir. 2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre, 40 yaş ve üzeri sağlıklı prenatal bakım ile sağlıklı kadınlarda gebelik komplikasyon riski artmamıştır. Aslında, araştırmalar aşağıdaki özelliklere sahip 40 yaşın üzerindeki kadınların hamilelik ve doğum sonuçlarının daha genç yaştaki kadınlardan önemli ölçüde farkının olmadığını göstermiştir:

-Kaliteli doğum öncesi bakımına sahip
-Kronik tıbbi rahatsızlıkları olmayan
-Düzenli doğum öncesi randevularına giden
-Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdüren
-Bebeği doğum öncesi bakımda tutan kişiler

Bu, sağlıklı kadınlar için 40 yaşından sonra gebe kalmanın, yaşamın erken dönemlerinde gebe kalmaktan daha tehlikeli olmayabileceği anlamına gelir. Öte yandan sezaryen doğum oranları 40 yaş üstü kadınlarda daha yüksektir. 40 yaşından sonra doğum yapanların salgıladığı östrojen hormonu gebelikle beraber vücudun yenilenmesine de yardımcı oluyor. Yani, 40’ından sonra bebek annenin ömrüne ömür katıyor desek, yeri. Alzheimer, kalp, damar hastalıkları, rahim, meme kolon kanseri riski de azalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız