Güzelyalı mah. Süleyman Demirel Bulvarı Gölçicegi Apartmanı 39/A, Çukurova, Adana 34903

Bartholin Kisti

Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Apsesi nedir?

Bartholin’in bezleri vajinal açıklığın her iki tarafında bulunan bezelye şeklindeki yapılardır. Bu bezler vajina kayganlığına yardımcı olan sıvı salgılar. Bazen bu bezlerin kanalı tıkanır ve üretilen sıvı bezin içinde birikir. Sonuçta Bartholin kisti olarak adlandırılan nispeten ağrısız şişlikler oluşur. Kist içindeki sıvı enfekte olursa, iltihaplı doku ile çevrili bir irin koleksiyonu haline gelir. Buna Bartholin apsesi adı verilir.

Bartholin kisti veya apsesi yaygın bir hastalıktır. Bartholin kistinin tedavisi kistin büyüklüğüne, ne kadar ağrılı olduğuna ve enfekte olup olmadığına bağlıdır. Bazen ayaktan iğne drenajı ile tedavi yeterlidir. Diğer durumlarda, Bartholin kistinin cerrahi drenajı gerekir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, enfekte olmuş Bartholin kistini tedavi etmek için antibiyotik ve birlikte drenaj yardımcı olabilir. Küçük, enfekte olmamış bir Bartholin kisti varsa, bu fark edilmeyebilir. Kist büyürse, vajinal açıklığın yanında bir şişlik veya kitle şeklinde hissedilebilir. Kist genellikle ağrısızdır. Ancak dokunmakla hassas olabilir.Enfekte olmuş ve bartholin apsesi oluşmuş ise çok ağrılıdır.

Bartholin kisti enfeksiyonu birkaç gün içinde ortaya çıkabilir.

Kist enfekte olursa şu belirtiler görülür;

  • Vajinal açıklığın yakınında hassas, ağrılı bir kitle,
  • Yürürken veya otururken rahatsızlık,
  • İlişki sırasında ağrı,
  • Ateş.

 Tedavi Seçenekleri

1.Oturma banyoları: Üç veya dört gün boyunca günde birkaç kez ılık su ile dolu bir küvette oturma banyosu yapılması, küçük, enfekte bir kistin kendi başına açılmasına ve boşalmasına yardımcı olabilir.

2.Cerrahi drenaj: Enfekte veya çok büyük bir kisti boşaltmak için ameliyat gerekebilir. Bir kistin drenajı lokal anestezi veya sedasyon anestezi kullanılarak yapılır. Drenaj için kistte küçük bir kesi yapılır, boşalmasına izin verir ve daha sonra kesi içine küçük bir lastik tüp (kateter) yerleştirir. Kesiyi açık tutmak ve tam drenaj sağlamak için kateter altı haftaya kadar yerinde kalabilir.

3.Antibiyotikler:

4.Marsupializasyon: Kistler tekrar eder veya rahatsız ederse, bu prosedür yardımcı olabilir. Drenaj insizyonunun her iki tarafına, yaklaşık 6 milimetreden daha kısa, kalıcı bir açıklık oluşturmak için dikiş atar. Prosedürden birkaç gün sonra drenajı desteklemek ve kistin tekrarlamasını önlenmek için bir kateter yerleştirilebilir.

5.Bartholin bezi çıkarılması: Nadiren, geleneksel yöntemlerle etkili şekilde tedavi edilemeyen kalıcı kistlerin ortadan kaldırılmasında Bartholin bezini çıkarmak gerekebilir. Bezin cerrahi olarak çıkarılması genellikle genel anestezi altında ve hastanede yapılır. Bezin cerrahi olarak çıkarılması, işlemden sonra kanama veya komplikasyon riski taşır.

6.Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Günde birkaç kez ılık suda günlük oturma banyosu, enfekte olmuş bir Bartholin kisti veya apsesini çözmek için yardımcı olabilir. Oturma banyoları bölgeyi temiz tutmaya, rahatsızlığı hafifletmeye ve kistin etkili drenajını teşvik etmeye yardımcı olur. Ağrı kesiciler de doktor kontrolünde tedaviye yardımcı olabilir.

Bartholin kisti veya apsesi genellikle vajinal açıklığın sadece bir tarafında görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız